DSE靈信號Day10 – 5月5日 RIP

5月5日
王文彥老師 著

Scroll 到呢到你内心係點: 

Past paper 操成點?今天温習進度如何?當天預計要温書既programme/ 時間表 達成了沒有?有冇經常懊悔花太多時間係電腦、手機、Facebook IG (甚至依一刻XD)之上? 
等等,真的請你停一停。先放下剛剛的想法。有時我們所感受到的煩燥、懊悔,不單是因為我們諗唔明/温唔識/諗唔到答案… 
我地煩燥係因為:我地又温唔切書/再一次跟唔到進度/ 又操唔切past paper/又meet 唔到target … 
簡而言之,係因為: 

「我地彷彿無法將自己控制係計劃之中。」 
「我地設法將自己緊緊套係自定既律例當中。」 

讀緊書,恐懼襲來,正如係馬拉松中段四肢發軟,無氣無力,怕自己完成唔到心中所定既目標。 
我相信,不論我地幾再努力逼自己完成所定目標,即使事件結束了,也未曾揮走那恐懼。我地懊悔既,唔係因為自己唔乖唔聽自己話,而係因為,有時我地只聽自己話。 

節錄自以賽亞書30章 

主耶和華以色列的聖者曾如此說: 
“你們得救在乎歸回安息,得力在乎平靜安穩;你們竟自不肯。”  

是時候暫且放下自己要達成既目標,好好係上帝面前安靜,同耶穌講出自己面對既擔心,好好感受主在我們經歷的困難中的同在。不單是求主令我們跨過考試難關,而是肯定主在我們的難關中一直相伴:) 

鼓勵大家係温書、開考you may now start 之際就同上帝講:「God, I shall start :)」亦鼓勵大家睇以賽亞書30章當時 古人們同我地一樣咁驚:D 
願大家備試之中亦經歷到主既平安! 

©️香港基督徒學生福音團契中學部