DSE老師心底話 – Already by not yet

張國威老師 著

Study Leave 係一個非常吊詭既時段﹕好似係完成左中學階段,但係又未正式畢業 ; 一方面回想F4-F6呢三年黎應該學左好多野,但溫書既時候又好多野唔識咁; 一方面好想快D 過左呢段咁捱既日子,但有時又想有多D時間去預備DSE….

其實,面對「成長」,何嘗又唔係充滿呢種張力同矛盾? 一方面我地好想快D做大人,但另一方面又唔想自己甘快踏足大人既世界….

信仰上有一個叫Already but not yet(已然卻未然)既概念﹕大概就係話我地既信仰既係有耶穌基督已為我們釘十架、受死及復活既「已然」(already)部分,但同時我地又係處身喺終末既榮耀同豐富還未完全實現既「未然」(not yet) 狀態中。喺呢個Already by not yet既時段中,我地等待所相信既承諾終有一日可以兌現。「等候」是充滿張力,但同時也可以係信仰既宣告。 如果咁睇,Study Leave也是操練我地「等候」既「練習室」。也正正因著Already by not yet既思維,我地會推動自己前進,但同時間也明白自己有限制。